دکتر نوید رئیسی، پژوهشگر اقتصاد سیاسی در گفتوگو با «فردای اقتصاد» با تشریح سه مطالبه اصلی مردم از دولتها و نحوه پاسخگویی به آن در یک دموکراسی، به ریشهیابی اعتراضات اخیر پرداخت.
فردای اقتصاد: کشورمان در هفتههای اخیر با اعتراضات اقشار مختلف مردم روبرو بوده است؛ خواستههای معترضان عمدتا در شعارهای سیاسی و اجتماعی جای میگیرد. اصولا خواستههای معترضان را میتوان در سه دسته اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مورد بررسی قرار داد.
خواستههای اجتماعی مواردی همچون آزادیهای فردی را در بر میگیرد که با ورود نسلهای جدیدتر در عرصههای اجتماعی همچون دانشگاهها تغییر چهره آن را طی سالهای اخیر بیشتر حس میکنیم.
خواستههای سیاسی نیز که از آن با عنوان اصیلترین و زیربناییترین مطالبات یاد میشود شامل آزادی بیان، آزادی احزاب سیاسی، مطبوعات آزاد و امکان برپایی صندوقهای رای بدون هیچ محدودیت و مواردی از این قبیل است و در شعارهای معترضان خود نمایی میکند.
در کنار این دو خواسته موضوع اقتصاد و معیشت برای همه شهروندان، حتی آنانی که به اعتراضات خیابانی نپیوستهاند، از اهمیت بالایی برخوردار است. ناکارآمدی در ابعاد مختلف اقتصاد اگرچه نمود شعاری دقیق و مشخصی در اعتراضات کنونی نداشته اما ریشههای عمیقی دارد که در اعتراضات گذشته نمایان بود.
«فردای اقتصاد» در برنامه حکمرانی خوب با نوید رئیسی، پژوهشگر اقتصاد سیاسی به گفتوگو درباره خواستههای معترضان و علل و ریشههای شکلگیری آن پرداخته است.